Beeldbank Stichting Oud Wervershoof
 → 
 →  [Database nr. 00337]
 
 

 
 

 
 

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 00337
 
Titel : Jan de Haan Sr. in zijn fietsenwerkplaats in De Hoek, waar hij naast het Café de Kaatsbaan een fietsenhandel met reparatie had.
Plaats/dorp : Wervershoof
Adres (of locatie) : De Hoek 7
Datering : ca. 1925
Bijzonderheden : Jan de Haan had bij zijn vader, Teunis de Haan het timmervak geleerd. Hij kon die zaak overnemen, maar had daar geen zin in. Hij trouwde in ± 1910 en kocht het winkelpandje met nering van de gezusters Bakker, net naast de kerk op Zwaagdijk-Oost. Intussen werkte hij bij het aannemersbedrijf Blauwboer en Kossen in Purmerend, wat hij per fiets deed. Omdat de fiets toen zijn intrede deed startte hij ook een fietsenhandeltje. Voor hij echter een fiets kon verkopen moest hij de aspirant koper eerst het fietsen leren, wat dan meestal 's avonds, op de Zwaagdijk gebeurde. Toen hij zijn buurvrouw, Mw. Schilder, ook aldus opleidde, kostte hem dat een uitbrander van de pastoor, want fietsen was voor vrouwen te mondain en ongepast.
In 1917 vroeg het startende Gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf in Wervershoof een timmerman en lijnwerker voor het plaatsen van de houten elektriciteitspalen en het aanbrengen van de draden. Hij solliciteerde en kwam daar in dienst. In het voorjaar van 1918 kocht hij Café de Kaatsbaan met 'Verlof A' van Jan de Vries. Deze had de zaak in 1909 laten bouwen op de vrijgekomen grond van de verbrande boerderij van Willem Wonder (grote brand in 1908). Hij verhuisde, met intussen 4 kinderen, dus weer naar Wervershoof. Hier vestigde hij ook weer zijn fietsenzaak en wel in een schuurtje achter op het pad, wat tevens overpad was naar de kaatsbaan daarachter, op het land van Simon Koopman, later Piet Smit. Voor het bereik van de kaatsbaan moest men toen dus door het schuurtje. Daarom werd de toegang tot de kaatsbaan later verlegd naar het pad van Piet Smit. Om begrijpelijke redenen veranderde na een paar jaar de naam van het Café in 'Café Electra'. Want ook het aanleggen van elektriciteit in de woningen kwam er bij. Vaak eerst met slechts één peertje in de huiskamer, maar gaandeweg breidde zich dat verder uit, met ook de bijkomende handel in elektrische apparatuur. Hierin hebben zijn zoons Antoon en Hil en later ook Tinus (geb.1918) zich verder gespecialiseerd, evenals met de introductie van de distributie-radio (1930-'33). Voor dit laatste kreeg hij van de gemeente geen vergunning. Men beschouwde dit als onverenigbaar concurrerend met zijn functie. Daarom werd die activiteit op naam van A.N. (Antoon) en H.J. (Hil) bedreven. Bij de distributieradio kon men d.m.v. een aangebrachte (bovengronds) bedrading aangesloten worden op het radiodistributienet. Hiermee kon men 2 zenders ontvangen, een van de KRO en een van de AVRO. Zo'n aansluiting kostte f 2,- per maand. Omdat er enkele jaren later al radiotoestellen op de markt kwamen met een vrije ontvangst van 10 zenders, die al spoedig daarna in een klein formaat voor ± f 100,- verkrijgbaar waren, moest de distributieradio het daardoor al snel afleggen. In 1942 werden de Elektriciteitsbedrijven van de Gemeenten door de Provincie overgenomen en werd het 'PEN'-bedrijf. Jan de Haan was toen 25 jaar in dienst van het gemeentebedrijf geweest en stopte er mee. Het bovengronds elektrisch net werd in 1950 vervangen door het ondergrondse net. De bovengrondse bedrading was tamelijk kwetsbaar. Bij stormachtig weer of onweer was er vaak wat loos doordat er draden over elkaar waaiden of los raakten, of door de bliksem getroffen werden. Bij nacht en ontij moest de lijnwerker daarom paraat zijn om de storingen te verhelpen. Tinus vertelde dat hij eens midden in de winter met vorst en sneeuw om drie uur uit zijn bed gebeld werd, omdat een bakker in Onderdijk geen stroom had en onmiddellijk herstel eiste, waardoor hij 's nachts in dat winterse noodweer met een ladder op zijn schouder op de fiets naar Onderdijk moest voor de reparatie.
Zie ook Skriemer 2 1998: Oôs bedoening - Martien de Haan.
 
Fotograaf : Onbekend  
Collectienaam :
Rubriek : Middenstand
Subrubriek : Fietsenwinkel
Categorie : Foto: z/w
Achterkant afbeelding :
Google Maps :
Bovenstaand beeld kan men zelf aanpassen (onder meer in- en uitzoomen).
Refresh de pagina (F5) om het oorspronkelijke beeld weer te verkrijgen.

Klik op het vierkantje rechtsboven om de afbeelding vergroot weer te geven.
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 15 mei 2023