Beeldbank Stichting Oud Wervershoof
 → 
 →  [Database nr. 01716]
 
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 01716
 
Titel : Moeder Grietje Koomen-Rinkel, dochter Marie, Vera Bakker en Theo voor hun groentezaak aan de Simon Koopmanstraat
Plaats/dorp : Wervershoof
Adres (of locatie) : Simon Koopmanstraat 44
Datering : ca. 1952
Bijzonderheden : Theo's eerste vriendin, nadat hij terug was gekomen van het seminarie.

Vader Jaap Koomen trouwde in 1924 voor de tweede maal met de 20 jaar jongere Grietje Rinkel. Uit het eerste huwelijk waren twee kinderen geboren, Willem en een dochter. Deze
dochter is op jonge leeftijd aan 'vliegende tering', tbc, overleden. Ze woonden toen in een huisje in de bocht aan het einde van de Lagedijk, ongeveer ter hoogte van de huidige Slotlaan. Deze bocht is in 1935 bij een reconstructie rechtgetrokken, maar de bocht met de daaraan gelegen huizen bleef nog tot 1979 als secundair weggetje bestaan. De bestaande brandstoffenhandel werd hier door zoon Willem voortgezet en later met zijn zoons omgezet in Koomens Transportbedrijf.
Uit het tweede huwelijk werd in 1926 Jan geboren als tweede kind. Het gezin betrok in 1929 een nieuw huis op het zuidelijk deel van de Lagedijk (Simon Koopmanstraat), waar na de afgraving van de Bulledik, de westzijde geleidelijk bebouwd werd vanaf het zuiden. Hierin dreven zij een groentezaak, annex vishandel, snoepgoed en in de huiskamer dameshoeden, als filiaalhouder van de firma Tulp uit Grootebroek.
Jaap Koomen is in 1943 overleden en de zaak werd door moeder Grietje met de zonen Jan en Jaap voortgezet.
De groentezaak werd in 1953 door Jan, praktisch zonder eigen geld, van moeder Grietje overgenomen. Moeder Grietje Rinkel ging toen weer naar het kleine huisje naast Willem Koomen, waarin zij ook getrouwd was. Willem bewoonde daar inmiddels een nieuw huis ernaast.
Jan startte in februari 1953 een groentehandel met de bakfiets en trouwde in september met Lies Bot Sd. In het voorjaar van 1954 kocht hij de eerste ventauto, een volkswagen, voor f 3.700,-. Nadat er een nieuwe keuken achter was aangebouwd, werd in 1958 de oude keuken bij de zaak betrokken en startte hij eind november een semi-zelfbedieningszaak. In 1965 werd de rest van de benedenverdieping bij de zaak betrokken en startte hij een volledige zelfbediening. De bovenverdieping werd woning. In 1968 werd het woonhuis rechts, van Jaap de Vries gekocht en gesloopt. Daar werd de opslag en magazijnruimte aangebouwd. In 1971 werd in de magazijnruimte een koelcel gemaakt, die gedeeltelijk als slagerij werd ingericht en bemand met de daarvoor aangetrokken slager Jan Stam. In 1973 was er een volledige verse slagerij in de winkel met 3 slagers.
Dikwijls nam Jan Koomen de kans waar om grote partijen in een aanbieding te kopen en tegen stuntprijzen aan te bieden (max 2 per persoon) en dat werkte. Zo had hij een overeenkomst met de warme bakker Gebroeders Knijn uit Nibbixwoud en toen deze eens een partij Amsterdammertjes (koek), die wegens een bruin kantje niet door De Gruyter geaccepteerd was, aan Jan Koomen aanbood voor halve prijs, aarzelde hij geen moment en kocht de hele partij. Zo kon hij hiermee stunten en er toch op verdienen. Maar dit vroeg wel opslagruimte. Opslag/magazijnruimte werd her en der gehuurd, zoals de potershutten op de Neuvel, de oude lagere school in Onderdijk en later de grote tuindersschuur van Meindert Dol, twee huizen verder. Inmiddels was in 1973 het nieuwe winkelcentrum gereed gekomen, waarin ook een supermarkt gepland was, maar ze konden er geen exploitant voor krijgen. Daarop stelden ze Jan Koomen voor om zijn prijzen wat aan te passen. Deze was hier uiteraard niet toe bereid. Hieraan zijn destijds heel wat krantenartikelen gewijd. Nadat een voorgenomen overnametransactie door de eigenaar van het winkelcentrum wegens persoonlijke standigheden niet door ging, werd in 1975 het voorste deel van het magazijn nog bij de winkel betrokken. Enige tijd daarna heeft de overname toen toch zijn beslag gekregen en pas daarna kwam er een supermakt in het winkelcentrum.
Zie ook Skriemer 3, 1999: Os bedoening - Jan Koomen
 
Fotograaf : Onbekend  
Collectienaam :
Rubriek : Middenstand
Subrubriek : Groenteboer
Categorie : Foto: z/w
Achterkant afbeelding :
Google Maps :
Bovenstaand beeld kan men zelf aanpassen (onder meer in- en uitzoomen).
Refresh de pagina (F5) om het oorspronkelijke beeld weer te verkrijgen.

Klik op Google logo linksonder om afbeelding in nieuw venster te openen.
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 24 maart 2017