Beeldbank Stichting Oud Wervershoof
 → 
 →  [Database nr. 02190]
 
 

 
 

 
 

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 02190
 
Titel : Het brandstoffenbedrijf en later transportbedrijf van Willem Koomen gevestigd aan 'het oude weggetje'.
Plaats/dorp : Wervershoof
Adres (of locatie) : Simon Koopmanstraat 178
Datering : ca. 1960
Bijzonderheden : Dit huis stond in een bocht, net voorbij de huidige ingang Slotlaan. Deze bocht in de weg was een ‘wiel’, een vroegere dijkdoorbraak. Aan de overkant van het huis van de familie Koomen stonden nog drie huizen. Het 'oude weggetje'werd ± 1936 afgesneden door het rechttrekken van de weg, waarna het bedrijf daar aan dat stukje (eigen) weg kon blijven. Met het materiaal van één van de drie huizen is dit huis van Willem Koomen gebouwd, een ander huis van de familie Bosman is gesloopt en langs het nieuwe gedeelte werd een nieuw huis gebouwd. Het derde huisje van Piet Steltenpool heeft er nog tot de jaren 1960 gestaan. Piet kon het de gemeente niet eens worden over de vergoeding, die hij voor sloop en nieuwbouw zou krijgen, zodat hij daar is blijven wonen. Zie ook foto 01216, 00147

Het pandje uiterst links was de woning van Jaap Koomen, de vader van Willem Koomen. Willem was een zoon uit het eerste huwelijk van Jaap Koomen. Na het overlijden van zijn eerste vrouw trouwde Jaap met de 20 jaar jongere Grietje Rinkel. In dit huisje werden de kinderen Mart, Jan, Jaap en Theo geboren. In 1929 liet Jaap een groentewinkel bouwen aan het begin van de Lagedijk, nu Simon Koopmanstraat 44, waar de eerste huizen werden gebouwd na de afgraving van de Bulledijk. Hij deed de brandstoffenhandel/transportbedrijf over aan zijn zoon Willem, die trouwde met Justina Dewald.
Nadat Willem het nieuwe huis had gebouwd in ca. 1935, is het oude huisje eerst in gebruik geweest als woning voor het gezin Piet en Trien Roozendaal-van der Gulik, daarna als schuur, enige tijd weer als woning voor Grietje Koomen-Rinkel, toen haar zoon Jan in 1953 de groentezaak overnam en tenslotte als kantoorruimte voor het transportbedrijf.
In 1979 verhuisde het transportbedrijf naar de Nijverheidsweg.
Zie ook foto 04201, 04546, 09237
 
Fotograaf : Onbekend  
Collectienaam :
Rubriek : Bedrijven (m.u.v. Agrarische bedrijven)
Subrubriek : Brandstoffenhandel
Categorie : Foto: z/w
Achterkant afbeelding :
Google Maps :
Bovenstaand beeld kan men zelf aanpassen (onder meer in- en uitzoomen).
Refresh de pagina (F5) om het oorspronkelijke beeld weer te verkrijgen.

Klik op het vierkantje rechtsboven om de afbeelding vergroot weer te geven.
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 19 mei 2023